Enkele antwoorden

Enkele antwoorden

Omdat Aikibo een nieuwe krijgskunst is heb ik een paar vragen en antwoorden geformuleerd:

1. Waarom zou ik deze zachte krijgskunst moeten/willen leren?
2. Waar staat Aikibo voor?
3. Wat is het doel?
4. Waarom een nieuwe krijgskunst? Zijn die andere niet goed dan?

Waarom zou ik deze zachte krijgskunst moeten/willen leren?

Het beoefenen van een zachte krijgskunst biedt tal van voordelen. Om te beginnen hebben we controle over zowel ons verstand, onze emoties en ons (fysieke) lichaam nodig om tot goede resultaten te komen. Het is een zachte krijgskunst waarbij we ontspannen kracht ontwikkelen en geen extreme eisen stellen aan het lichaam. We willen een gezond, soepel en ontspannen lichaam. Daarnaast leren we omgaan met ‘het denken’. Wanneer je wordt aangevallen is het niet handig om te gaan nadenken over de gevolgen die dat kan hebben. Of gaat nadenken over de juiste aanpak. Het is zaak de dingen die jou eventueel dwars zitten vooraf doordacht te hebben zodat je kunt handelen zonder te denken. En als derde wil je niet dat je emoties met jou op de loop gaan. Ook dat is een onderdeel van de zachte krijgskunst Aikibo. Het leren werken met deze drie vaardigheden bied je ook grote voordelen wanneer het op andere manieren spannend wordt in je leven. En dat is misschien wel de grootste waarde want als het goed is kom je niet zo maar in een gevecht terecht. En het trainen met een aanvaller zorgt ervoor dat het ook goed te vergelijken is met situaties in het dagelijks leven want dan is het ook altijd ‘de ander’ die het voor jou verknalt! Toch?

Waar staat Aikibo voor?

Aikibo is een levenswijze waarbij Ai staat voor harmonie/balans. Ki staat voor energie/aandacht. Bo staat voor body wat het hele lichaam omvat dus je brein, je gevoelens en je lichamelijke uitingen.

Wat is het doel?

Het doel is:
Ontspannen het leven tegemoet treden, wetende dat je in staat bent eventuele problemen het hoofd te bieden. En dat dat ook op een andere manier kan dan door rond te rennen omdat je altijd tijd te kort komt en meent de beste te moeten zijn.

De manier waarop we dit oefenen is in de vorm van een krijgskunst omdat we daarmee spannende situaties kunnen nabootsen waarbij ook andere mensen betrokken zijn. Vaardigheden ontwikkelen, die we nodig hebben om met zelfvertrouwen het dagelijkse leven tegemoet te treden.

We trainen fysieke vaardigheden in praktische situaties en we combineren dit met mentale en emotionele training om te voorkomen dat we in de praktijk bijvoorbeeld verstijven wanneer we werkelijk met lastige omstandigheden worden geconfronteerd.

Dit betekent dat we voor ons kunnen opkomen als het op een fysieke confrontatie uitdraait. Maar wat veel belangrijker en waardevoller is, dat we oefenen om op de momenten dat er iets spannends gebeurt, we een ontspannen, alerte en creatieve houding aannemen waarbij we op zoek gaan naar mogelijkheden en oplossingen in plaats van gaan vechten en/of verkrampen.

Two girls in black hakama practice Aikido on martial arts training

Waarom een nieuwe krijgskunst? Zijn die andere niet goed dan?

Waarom een ‘nieuwe’ krijgskunst? Wat is er mis met al die andere krijgskunsten die zich in de loop der jaren hebben bewezen?
De maatschappij waarin we leven ziet er vandaag heel anders uit dan 20 jaar geleden, om nog maar te zwijgen over 50 of 100 jaar terug. Onze kennis en inzichten ontwikkelen met een onvoorstelbare snelheid en alles wat daarmee samenhangt verandert mee.

Dat betekent ook dat, wij mensen, anders met dingen omgaan en ook behoefte hebben aan andere dingen. Om het even kort samen te vatten: we jagen en vechten om beter te zijn dan de ander want we moeten geld verdienen om te kunnen zorgen voor onderdak, eten en drinken, een partner, auto enz. Totdat we ergens tegenaan lopen waardoor we gaan nadenken of dit nou eigenlijk wel de manier is waarop je wilt blijven doorgaan met je leven. Dingen zijn natuurlijk veel meer verweven en omvatten ook heel andere dingen dan ik nu even benoem maar dit om het even kort te houden.

Aikido is een zachte krijgskunst met een prachtige filosofie en wordt ook door veel mensen zeer gewaardeerd. Die filosofie wil ik er ook graag inhouden maar er zijn een paar ‘dingetjes’ die ik zou willen aanpassen waardoor Aikido ook in de huidige tijd aantrekkelijk blijft. De technieken zijn voor het grootste deel namelijk gebaseerd op aanvallen met een zwaard en laten we wel wezen, de kans dat je in de huidige tijd wordt aangevallen door iemand met een zwaard is niet zo heel groot.

Daarnaast leren we in Aikido niet incasseren en hoe je moet stoten. Het is gebaseerd op verdedigen. En de werkelijkheid is wel dat er een grote kans is dat je een klap te verduren krijgt als het op vechten aankomt en als je dat helemaal niet gewend bent, dan is de kans groot dat je daardoor helemaal ‘van slag raakt’.

Systema is qua vechtkunst veel uitgebreider en praktijkgerichter. Systema vindt haar oorsprong in de geheime dienst en het leger van Rusland. En dat merk je ook in de benadering. Voor mensen die beroepsmatig willen leren vechten, in mijn ogen, de beste krijgskunst die je maar kunt kiezen.

In Aikibo kiezen we voor de meest effectieve principes en geheimen en laten we de extra’s weg, die je normaal gesproken niet tegenkomt. Een versie met dezelfde aspecten maar voor mensen die het hopelijk nooit hoeven te gebruiken.

De combinatie van de filosofie van Aikido en de vechtkunst van Systema zorgt voor een praktijkgericht geheel waarbij de mentale en emotionele aspecten een aanvulling geven die je ook kunt gebruiken in het dagelijks leven. Ook die aspecten worden aangeboden op een bij deze tijd passende manier. Terugschakelen en af en toe eens rustig naar dingen kijken, is heel waardevol. Maar tegenwoordig zijn er niet veel mensen, die het voor elkaar krijgen om dagelijks een half uur te gaan zitten luisteren naar ‘de stilte’. Hoe geweldig dat ook is! Er zijn manieren, die ik wil aanbieden, die wel te doen zijn voor mensen die gewend zijn heel de dag achter de feiten aan te rennen.

Kort samengevat is Aikibo dus een combinatie van de filosofie van Aikido en de meest effectieve principes van de Russische vechtkunst Systema. Deze selectie is ontstaan op basis van praktische toepasbaarheid en de tijd waarin we leven.